Uncategorized Waarom worden Google Ads – en YouTube-reclamevideo’s – steeds duurder?
Google biedt een heleboel diensten gratis aan: de zoekmachine zelf, video’s op YouTube, e-mailservice via Gmail, opslagruimte en documentbewerking via Google Docs, het houdt niet op. Maar als je er niet voor hoeft te betalen, ben je geen klant, dan ben je het product dat verkocht wordt. Dankzij die gratis services weet Google ongelofelijk veel over de gebruikers ervan, en die informatie is goud waard voor bedrijven die heel gericht willen inspelen op de specifieke voorkeuren van die gebruikers. Vandaar dat Google het leeuwendeel van de winst die het bedrijf genereert te danken heeft aan Google Ads. Eigenlijk is Google in de eerste plaats een verkoper van online advertentieruimte. Vandaar ook dat Google Ads steeds meer op gewone zoekresultaten lijken.
Klik hier om te lezen hoe Google geld verdient.
Vroeger waren er twee ijzersterke argumenten om Google Ads in te zetten:
- Je bereikt er een heel specifieke doelgroep mee en kunt extreem gericht adverteren, en
- Google Ads zijn veel goedkoper dan traditionele advertenties.
Dat eerste is nog altijd geldig, maar het tweede steeds minder: Google Ads zijn geleidelijk duurder geworden. Waar is dit aan te wijten? Hieronder belichten we 3 redenen waarom de kosten voor Google Ads steeds meer oplopen.
1. Adverteerders jagen de kosten van Google Ads zelf de hoogte in door tegen elkaar op te bieden voor advertenties.
Toegegeven, je kunt de kosten voor Google Ads gemakkelijk beheersen door een maximaal budget in te stellen: eenmaal dat budget opgebruikt is, verschijnen je Google Ads niet meer en komen er geen extra kosten bij. Maar door adverteerders tegen elkaar te laten opbieden, werkt Google in de hand dat de kosten voor het plaatsen van een advertentie blijven stijgen: het is verleidelijk om net iets meer te bieden zodat jouw advertentie boven die van je concurrent komt te staan, het scheelt tenslotte maar enkele eurocenten. Jammer genoeg denkt je concurrent er net hetzelfde over, waardoor de kans bestaat dat jullie in een spiraal van hogere biedingen terechtkomen.
2. Google betaalt bij voorkeur geen, in ieder geval zo weinig mogelijk belastingen. Als er dan toch belastingen betaald moeten worden, rekent Google die rechtstreeks door aan zijn klanten.
Google mag dan een Amerikaans bedrijf zijn met de hoofdzetel in Californië, maar het bedrijf maakt gretig gebruik van zijn buitenlandse filialen om maximaal aan belastingontwijking te doen. De Europese vestiging van Google in Ierland speelt hierbij een grote rol. Ierland heeft bijzonder gunstige belastingtarieven en biedt de mogelijkheid om constructies op te zetten die nog meer belastingvoordeel opleveren (zie ‘Double Irish With a Dutch Sandwich’ voor meer maar ingewikkelde info – https://www.investopedia.com/terms/d/double-irish-with-a-dutch-sandwich.asp).
Een aantal andere Europese landen hebben stappen ondernomen om Google toch belastingen op te leggen voor de Google Ads die gericht zijn op hun specifieke territorium. En, wat dacht u,
Google rekent die belastingen sinds 1 oktober 2021 gewoon door aan zijn klanten
3. Google heeft extra winst nodig om de boetes te betalen die o.a. de Europese Unie oplegt volgens de antitrustwetgeving.
In 2010 startte de Europese Commissie een onderzoek naar competitievervalsing door Google. De zoekmachine zou het eigen online verkoopskanaal Google Shopping prominent opnemen in de zoekresultaten en concurrenten een lagere positie opleggen. In 2017 werd Google schuldig bevonden en kreeg het bedrijf een boete opgelegd van 2,42 miljard Euro. Dat bedrag komt overeen met 2,5 % van de winst in 2016. Peanuts, eigenlijk, maar toch ging Google in beroep. De zoekmachine verloor dat beroep in november van 2021. Mogelijk vecht Google de uitspraak nog aan voor het Europese Hof van Justitie, maar het lijkt erop dat de boete uiteindelijk toch geïnd zal worden.
In 2019 veroordeelde de Europese Commissie Google voor onrechtmatig uitsluiten van concurrenten van Google Adsense en eraan gerelateerde onderwerpen. De boete bedroeg dit keer 1,49 miljard Euro. De beroepsprocedure loopt momenteel nog.
In 2016 startte de Europese Commissie een onderzoek naar competitievervalsing door Google in verband met het Android-besturingssysteem op mobiele apparaten en met de browser Google Chrome. In 2018 legde de EC Google een boete op van 4,3 miljard Euro, waartegen het bedrijf opnieuw in beroep ging.
De beroepsprocedures brengen uitstel, maar de kans is groot dat Google deze boetes wel degelijk zal moeten betalen. En je hoeft geen helderziende te zijn om te snappen aan wie het bedrijf dat verlies zal doorrekenen.
Klik hier om meer te lezen over de Europese Unie vs. Google