Haal meer klanten uit uw website De structuur van uw website: hoe het NIET moet

De structuur van uw website: Hoe het NIET moet

 

In de vorige blogposts kreeg u goede tips over de structuur van uw website. Hier vindt u een paar structuur- en navigatiekeuzes die voor verbetering vatbaar zijn.

 

“Ik heb een heel dikke gedrukte catalogus en ik wil dat mijn webshop precies dezelfde structuur krijgt.”

Dat lijkt een logische keuze en bij een zeer uitgebreide webshop is een structuur met meer dan drie lagen niet altijd te vermijden. Toch is het een goed idee om via overzichtspagina’s het voor bezoekers mogelijk te maken dat ze vinden waarnaar ze op zoek zijn in zo weinig mogelijk stappen. Of zorg voor uitgebreide opzoekmogelijkheden. Zoeken op eigenschappen is bijvoorbeeld een goede manier om snel specifieke producten terug te vinden.

 

“Ik wil flitsende navigatieknoppen met coole symbolen erop, die veranderen als de cursor in de buurt komt en als de bezoekers erop klikken.”

Jammer genoeg zijn er weinig bruikbare symbolen die voor iedereen meteen begrijpelijk zijn. Als u het voor bezoekers duidelijk wilt maken waar een bepaalde link naartoe leidt, is een woord of een korte tekst nog altijd het beste. Dat geldt zowel voor de navigatie als voor andere links. Bovendien is het voor zoekmachines relevanter als de tekst van een link een verband heeft met de tekst op de doelpagina. Het verbetert de positie van uw website in de zoekresultaten.

 

“Voor bezoekers m’n homepage bereiken, wil ik ze een adembenemende Flash-animatie en/of een video over m’n bedrijf voorschotelen!”

Flash-animaties zijn grotendeels verdwenen van het internet en de kans is groot dat de browser van de gebruiker die uw website bezoekt dergelijke animaties niet ondersteunt. Dat is dus geen goede binnenkomer. Een bedrijfsvideo kan een goed idee zijn, omdat die het voordeel biedt dat u daarin precies kunt laten zien wat u wilt dat de bezoeker ziet. Maar het is beter om die niet automatisch te laten starten: als gebruikers die bij ieder bezoek moeten uitzitten, kan hun geduld wel eens uitgeput raken. Zorg minstens voor een ‘Skip intro’-knop en zorg ervoor dat bezoekers de homepage zonder intro kunnen opnemen in hun bookmarks of favorieten. En denk eraan: de extra klik die nodig is om een animatie of een video weg te klikken, brengt de regel “In drie muiskliks hebt u precies wat u hebben wilt” in gevaar.

 

Volgende blogpost: de lay-out van uw website: herkenbaar en vertrouwd